söndag 29 juli 2007

Länkar till profilkläder.

Här kommer lite länkar till företag som levererar profilkläder.

Profile Professionals
New Wave Mode
Hefa
D.A.D

lördag 9 juni 2007

Profilkläder

1. Vad är fördelarna med profilkläder?
Det finns många fördelar med profilkläder som beror lite på hur de används. Några generella fördelar är att profilkläder är;
Målgruppsinriktat. Det är sändaren som avgör vem mottagaren skall bli.
Flexibelt. Det finns ett stort utbud av profilkläder som kan användas till många olika ändamål – allt från kampanj-T-shirts till fina affärsskjortor.
Kreativt. Eftersom utbudet av produkter och färger är så pass brett, finns det ett mycket stort antal möjligheter att förmedla sitt budskap på.
Personligt. Budskapen förmedlas oftast på ett personligt sätt eftersom man måste träffa bäraren av ett profilplagg för att kunna motta budskapet.
Långsiktig kommunikation i bemärkelsen att profilkläder är beständiga.
När man klär sig i ett profilerat plagg, blir man ”automatiskt” en tydlig representant för varumärket: Man agerar utifrån de normer varumärket står för.
2. Finns det ”fel” profilkläder?
Det som kan bli fel är att man använder profilkläder som inte förmedlar det man vill förmedla. Det kan exempelvis bli fel om bankpersonalen klär sig i chockrosa T-shirts, samtidigt som rosa kläder kan vara helt ok i andra sammanhang. Att använda profilkläder av undermålig kvalitet är också fel, om man har ett varumärke som står för kvalitet. Det viktiga är att se profilkläderna som en del av marknadsföringen och som ett verktyg som visar vad varumärket ska stå för. Gör man det är det lättare att undvika ”fel” profilkläder.

3. Vad bör man tänka på vid valet av profilkläder?
– Se profilkläderna som en del av marknadsföringen. Profilkläder är alltid en del av en helhet och valet av profilkläder blir lättare om man försöker få kläderna att harmoniera med den affärsidé man har och med hur exempelvis reklamen, butiken eller kontoret ser ut.
– Tänk igenom vad varumärket står för och hur det kan uttryckas i klädernas färger, design och kvalitet. Vanligt är att använda kläder i någon av logotypens färger.
– Tänk igenom hur logotypen skall synas på kläderna. Måste man synas tydligt i en välbesökt butik kanske en stor logotyp passar bäst. Ska man ge bort ett plagg till en kund kanske det räcker med en mer diskret logotyp.

4. Hur viktigt är färg och form, och vilka konsekvenser kan fel val av färg få?
Färg och form är viktiga delar av profileringen. Olika typer av plagg fungerar i olika sammanhang, men de mest populära plaggen är sådana som kan användas i många olika sammanhang. En pikétröja är ett bra exempel, den är elegant och ledig på en och samma gång och kan därmed användas vid åtskilliga tillfällen.
Färger är mycket viktigt, inte bara beträffande profilkläder, utan i marknadskommunikationen överhuvudtaget. Använder man hela tiden nya färger eller olika färger i till exempel reklamen och på profilkläderna, förlorar man i konsekvens och man ger ett mer splittrat intryck. Att ha gemensamma nämnare, exempelvis färger och typsnitt, inom de olika delarna av kommunikationen gör att man får synergieffekter. Kläderna gör att folk påminns om övrig marknadskommunikation och tvärtom.
Samtidigt skall man komma ihåg att ett färgbyte då och då är positivt när man vill fräscha upp sin profil. Men då är det viktigt att man samtidigt ser över färgvalet i övrig kommunikation och att man får det att överensstämma.

5. Koncern-VD:n kommer på besök, hur ska han klä sig med profilkläder på en kundmiddag exempelvis?
Det är väldigt svårt att svara på eftersom det beror på vilka kunder det är fråga om, inom vilken bransch det är etc. Kostym eller kavaj, en profilerad skjorta och slips kan vara helt rätt vid många tillfällen, samtidigt som det i vissa fall kan uppfattas som för ”snofsigt". Oftast känner man sina kunder ganska väl och kan klä sig efter det. En profilerad skjorta fungerar i de allra flesta fall och uppfattas nog inte så ofta som ”för” stiligt. Det viktiga inom all profilering är att välja plagg som målgruppen inte tycker ”sticker ut” för mycket åt något håll; man skall inte uppfattas som vare sig för ”överklädd” eller för ”nedklädd” av sin målgrupp. Men i Sverige är vi idag inte speciellt konservativa beträffande hur man skall vara klädd. Det finns så oerhört många klädstilar som är accepterade och att någon uppfattas som helt felklädd tror jag är ganska ovanligt.

6. När slog profilkläder igenom på marknaden?
Profilkläder har egentligen en mycket lång historik bakom sig. Redan under antikens Grekland och Romarriket användes kläder för att visa social status, förmögenhet och rang. Idag kan profilkläder visa vem man är och vilket företag man kommer ifrån och profilkläder kan exempelvis representera attribut som kvalitet, kompetens, professionalism och miljövänlighet.
Dagens användande av profilkläder har också kopplingar till uniformer, som har anor från tidiga 1500-talet. Uniformer har genom alla tider visat från vilken organisation bäraren kommer från, och vad organisationen står för.
I och med att kläder och uniformer använts med ungefär samma syften som profilkläder idag används, är det svårt att säga exakt när just profilkläder slog igenom. Ett exempel på ett tidigt profilplagg som används än idag är T-shirten. Den började användas redan under första världskriget, men fick sitt stora genombrott under 50-talet med Hollywood-profiler som John Wayne, Marlon Brando och James Dean. Under 1960-talet användes T-shirten av privatpersoner, politiskt aktiva och företag, för att förmedla alla möjliga typer av budskap. Sedan dess har T-shirten stått sig väl och inte låtit sig påverkas nämnvärt av alla modesvängningar. Den är än idag det absolut vanligaste profilplagget.
Under 1970-talet etablerades fler och fler grossister och återförsäljare av profilkläder i Sverige, men den största tillväxten här i landet ägde rum under 1990-talet.

7. Har företag som profilerat sig märkt några skillnader mot innan, och i så fall vad är mest slående?
Många organisationer som har butiker där personalen börjat använda profilkläder märker vilken fördel det är för kunderna att lätt kunna identifiera vem som arbetar i butiken. I många fall – speciellt om det handlar om varor där kunden har många frågor inför ett köp – kan tydliga profilkläder vara direkt avgörande för om det blir ett köp eller inte.
Organisationer som börjat använda profilkläder på sina mässor och events märker på liknande sätt vilken fördel det är att besökarna lätt kan identifiera personalen. Företag märker också att en relativt liten investering kan göra väldigt stor skillnad. Om vi tar mässor som exempel har ju en organisation stora kostnader för monter, golvyta, hotell och så vidare. Det är i sammanhanget en mycket liten kostnad att personalen bär profilkläder, men det ger flera stora fördelar: Besökarna ser direkt vem som arbetar i montern och kläderna ger ett proffsigt och genomtänkt intryck.
Klädseln påverkar oss många gånger mer än vi vill tro och stämmer personalens klädsel med vad företaget står för ger det en betydligt ökad trovärdighet. Detta märks inte minst när ett företags säljkår använder profilkläder.
Dessutom har profilkläder en annan mycket viktigt funktion som inte skall underskattas. De ger en känsla av samhörighet och laganda bland personalen. Denna känsla är naturligtvis svår att mäta, men många företag kan gå i god för att det verkligen blir en bättre teamkänsla bland personalen när man använder profilkläder.